Het Concept
Inleiding
In 2014 startte ik DreamZoo & Co om een concept voor de dierentuin van de toekomst neer te zetten. Een concept dat volgens mij nog steeds uniek is in Nederland.
Het concept was echter zo geschreven dat het amper in huidige parken geïmplementeerd zou kunnen worden. Daarnaast is er ook bij mij meer kennis gekomen over wat mogelijk is.
Daarom is het tijd om DreamZoo & Co anno 2021 te herschrijven.
Maar één ding blijft bovenaan staan:
DreamZoo & Co is en blijft een unieke kijk op dierentuinen in de toekomst
en zou ooit werkelijkheid moeten gaan worden, help jij mee!
Hoe leg je simpel een idee uit?
Het valt nog niet mee om een groot ontwerp als DreamZoo & Co simpel en kort op te schrijven. Daarom splitsen we het uit in de diverse onderdelen. Zo wandel je als het ware stap voor stap mee door deze bijzondere zoo.
De dierentuin van de toekomst zal meer een soort van levend museum van de toekomst zijn. Waarbij de nadruk moeten gaan leggen op de natuurlijke omgeving van het dier, hun oorspronkelijke habitat, meer educatie op diverse manieren en vooral de beleving moet anders. Dit om mensen bewuster te maken dat we nu echt iets moeten gaan veranderen om veel prachtige dieren ook in de toekomst te behouden.
Alleen wanneer mensen een band met dieren hebben zullen zij bereid zijn zich in te zetten het dier te beschermen. Hier zijn talloze voorbeelden van; zo kreeg men een band met dolfijnen door de serie 'Flipper', vonden we kangoeroes ineens erg schattig door 'Skippy", werden walvissen ineens een hot item door de films 'Free Willy' en wilden we allemaal een clownsvis door 'Finding nemo' en een dalmatiër door de film '1001 dalmatiërs'
Maar een film/serie is niet genoeg. Door te zien/ruiken en vooral beleven zal de drang naar het beschermen van de soort alleen maar groter worden. En dus ga je door educatie ineens ook aan conservatie doen. Dream Zoo&Co wil hier het voortouw in gaan nemen en nieuwe ideeën naar voren brengen.
Het globale idee
Het idee omvat een dierentuin waar samenwerking centraal staat. Samenwerking met organisaties die zich inzetten voor een diersoort en/of hun natuurlijke habitat. Samenwerken met scholen, researchcentra, recreatiebedrijven, projecten en bedrijven op het gebied van scholing, stagiaires en onderzoek. Samenwerken met bedrijven die de technologie leveren om een project als dit te kunnen onderhouden. Samen kunnen we namelijk meer verandering bereiken en zorgen dat er echt iets gaat veranderen zodat we de dieren ook in de toekomst in hun natuurlijke omgeving kunnen vinden!
Educatie zal hoog in het vaandel staan, zowel voor de bezoeker, als voor mensen die ons op afstand volgen. Door nieuwe technieken en een ouderwets praatje van de mensen die om de dieren geven zal dit echt een nieuwe dimensie gaan geven.
Daarnaast zullen de verblijven ruim zijn en zal het contact tussen bezoeker en dier grotendeels geheel weggenomen worden. Om de mensen toch een unieke kijk te geven in het habitat van het dier zal er een slim ontwerp zijn van de verblijven en het standpunt van de bezoekers. Je krijgt het idee dat de dieren ´thuis´ zijn en vrij rondlopen. Vaak met meerder diersoorten (visueel) in een verblijf. Hierdoor zal de vergelijking naar hun oorspronkelijke habitat realistischer worden en de beleving dus intenser worden.
Hieronder zal per categorie nader op de specificaties worden ingegaan.
Tot slot; Hoe in te passen in een huidig dierenpark?
Nu u alle elementen heeft gelezen is natuurlijk de vraag: Hoe kan je dit toepassen in een al bestaand dierenpark? Graag geef ik daar mijn visie op.
Klik op de button hieronder om die te lezen!